„Coada” in topul anului literar 2009

 

http://www.cartearomaneasca.ro/agenda/stiri-si-lansari/dragos-voicu-ioan-pintea-si-gelu-negrea-au-ocupat-locul-i-in-topul-anului-literar-2009.html

Dragos Voicu, Ioan Pintea si Gelu Negrea au ocupat locul I in topul anului literar 2009

Dragoş Voicu, Ioan Pintea şi Gelu Negrea, autori Cartea Românească, au ocupat locul I în topul anului literar 2009.

Dragoş Voicu a obţinut acest premiu la categoria debut pentru volumul Coada, Ioan Pintea a obţinut premiul I la categoria poezie pentru Casa Teslarului şi Gellu Negrea la categoria critică şi istorie literară pentru Dicţionar subiectiv al personajelor lui I.L.Caragiale (A-Z).

Coada a apărut la Editura Cartea Românească, în colecţia Proză şi a mai obţinut Premiul pentru Proză la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, în 2008.

Viaţa la coadă. O coadă la tacîmuri de pui. O coadă fabuloasă, care înfăşoară oraşul de mai multe ori şi va dura 12 luni, timp în care Ionuţ, un vajnic pionier, îi va cunoaşte pe cei care îi vor fi vecini întregul an, cîteva personaje pitoreşti care discută despre copii, matematică, ţuică fiartă, fericire, cîrnaţi, dragoste, bomboane de pom, moarte, murături, examene de admitere. O coadă care sfidează orele, zilele, săptămînile, anotimpurile şi totuşi… aici oamenii îşi povestesc viaţa, îşi sărbătoresc zilele de naştere, se îndrăgostesc, se căsătoresc şi, pur si simplu, mor.

O scriitură limpede, neresentimentară – sîntem în „Epoca de Aur” –, tristă, dar plină de umor. Un roman a cărui forţă magică te face să izbucneşti în hohote de rîs sau de plîns şi te lasă năucit pe muchia dintre cele două stări.

Casa Teslarului a apărut la Editura Cartea Românească, în colecţia Poezie, în 2009.

Volumul pastrează cu sfinţenie dreapta masură între celest şi terestru, dînd, nu de puţine ori, senzaţia alunecării în mundan sau pe cea a Inălţării la ceruri. Nu e un echilibru uşor de păstrat, aa ca, exact aici, in punctul de alunecare, se naste adevarata poezie.

Prin Dicţionar subiectiv al personajelor lui I.L.Caragiale (A-Z), apărut la Editura Cartea Romînească, Gellu Negrea reuseste prima incursiune exhaustiva in lumea celor aproape o mie patru sute de personaje din proza si dramaturgia lui I.L. Caragiale. Alcatuit dintr-o suita de eseuri de varii dimensiuni care comunica organic intre ele, Dictionarul… propune o lectura noua a operei unui clasic al literaturii romane si, implicit, o revizuire – polemica, de multe ori – a evaluarilor aflate in circulatie in exegetica caragialiana din trecut si prezent.

Evenimentul iniţiat de AgenţiadeCarte.ro s-a desfăşurat pe http://www.agentiadecarte.ro şi s-a numit (S)TOP CARTEA MEA.

Juriul pentru desemnarea nominalizărilor a fost format din Paul Aretzu, Dan Cristea, Horia Gârbea, Mircea Ghiţulescu şi Vasile Spiridon.

Votul deschis de AgenţiadeCarte.ro s-a încheiat vineri, 30 aprilie 2010 la ora 22.00.

Reclame

One response to “„Coada” in topul anului literar 2009

  1. e prea repetitiv sa te felicit? probabil ca da 🙂
    mai da si tu semne de viata… 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s