Eugen Istodor despre „Coada”

http://istodor.catavencu.ro/2010/02/15/dragos-voicu-autorul-cartii-coada-in-avatar-sint-cele-mai-faine-cozi-cabluri-de-date-de-fapt-nu-sunt-cabluri-de-date-ci-de-sentimente-foarte-tari/

http://voxpublica.realitatea.net/popcult/dragos-voicu-autorul-cartii-coada-in-avatar-sint-cele-mai-faine-cozi-cabluri-de-date-de-fapt-nu-sunt-cabluri-de-date-ci-de-sentimente-foarte-tari-29301.html

Dragos Voicu a scris “Coada”. Romanul este de citit. Coada este coada. Pentru tineri e bine descrisa, inteleg oamenii ce-i cu ea. Pentru insi de 40 de ani, e rampa de amintiri. In ambele cazuri, coada e anatomie, fiziologie si igiena. Si naivitatea perspectivei de a povesti te pune pe nostalgie si nostalgia nu omoara. Te zace. Ca si ceausismul.

Mereu ai prins tacimuri la Alimentara? Nu am prins niciodata. Nu pentru ca as fi fost ghinionist, ci pentru ca nu am stat niciodata la coada la tacamuri. Nu prea am stat la cozi inainte de ‘89, recunosc. Tata era militian. Am stat insa cu varf si indesat dupa.

Cum te animalizeaza coada?
Are ea un fel anume de a te dezumaniza. Te face sa fixezi cefele din fata si sa le spulberi cu ganduri ucigase. Dar nu toate cozile fac asta. Exista cozi si cozi. Am constatat ca te dezumanizeaza cozile care au legatura cu stomacul, sanatatea, traficul si platile facturilor. Am stat cu drag ore la Musee d’Orsay pe ploaie torentiala si n-am simtit vreun colt dornic sa se-nfiga in ceafa din fata.

La ce cozi ai mai stat dupa Revolutie?
La nenumarate cozi am stat: coada la platit factura la utilitati, coada in trafic, coada la Posta, coada la cantina, coada la supermarket, coada la medic, coada la bilete la film/teatru, ajunge?

Cum ti se pare coada la pipait calatorii din aeroport? Sa stai sa te scanezi si apoi, daca piui, sa te omoare cu pipaitul?
Pai, cine te pune sa piui? Scoate tot fierul! E mai greu daca ai plombe din acelea vechi, cu umplutura metalica. Sau daca esti fost puscarias si ai bile de rulment prin diferite parti cartilaginoase. Mie nu-mi convine faptul ca te pipaie o persoana de acelasi sex. Nu mi se pare normal!

De ce n-are ursul coada?
Pentru ca n-a fost prezent atunci cand s-au dat. Bagase peste in padure si a preferat sa mearga acolo.

De ce fac furnicile coada la intrarea in musuroi?
Pentru ca pe partea cealalta e un furnicoi batran cu ochelari grosi care le numara si care se-ncurca mereu. Asa ca le de pe toate afara si reia numaratul si tot asa pana se face noapte si funicoiul adoarme aplecat peste bariera.

Cum ti se par cozile oamenilor din Avatar?
Sunt cele mai faine cabluri de date pe care le-am vazut pana acum. De fapt nu sunt cabluri de date ci de sentimente. Foarte tari!

De ce Superman n-are coada?
L-ar incurca la aerodinamica. Mai sunt si motive de securitate. Iti dai seama ce s-ar intampla daca cineva i-ar prinde-o la un termopan?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s