Interviu în ziarul Adevărul

http://www.adevarul.ro/articole/dragos-voicu-in-comunism-ne-indoiam-de-noi-insine.html

 • Autor: Ioana Bogdan
 • Data: 15 iun 2009
 • Coada“ a obţinut Premiul pentru Proză la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, 2008. Dragoş Voicu, autorul cărţii, a aflat de premiu când se ducea să vadă un spectacol de operă. Nu-şi aminteşte nimic din el, ci doar că avea „un zâmbet imens care nu se mai închidea“.

  Adevărul: Cum ţi-a venit ideea unui subiect ca acesta – viaţa la o coadă la tacâmuri de pui, care înconjoară oraşul de mai multe ori?

  Dragoş Voicu: Nu am o explicaţie raţională. E dincolo de mine. Nu am avut o intenţie anume. După ce m-am hotărât să scriu o carte, mi-am trimis mintea să-mi caute ideea.

  După vreo trei săptămâni a venit cu ea. Un copil care merge la o coadă la tacâmuri, o coadă fără sfârşit la care se întâmplă viaţă pur şi simplu, cu nuntă, cu înmormântare, cu zile onomastice, cu discuţiile dintre oameni, totul împletit cu amintiri din acele vremuri.

  Personajele tale trăiesc în captivitatea unui sistem sugerat de o coadă care sugrumă viaţa. Totuşi îşi păstrează candoarea. Cum de reuşesc?

  În afară de Ionuţ, nu am gândit personajele din “Coada”. Ele au bătut la uşă şi au cerut să facă parte din carte. Şi au venit, cu toate calităţile şi defectele lor. Eu nu le-am adăugat şi nu le-am luat nimic.

  De ce tacâmuri de pui şi nu bomboane cubaneze, de exemplu?

  Aşa cum am spus mai sus, ideea cărţii nu a venit din raţionalul meu. A fost o întâmplare că a venit cu o coadă la tacâmuri.

  Putea foarte bine să fie vorba şi de bomboane cubaneze, deşi tacâmurile de pui sunt mai puternice în semnificaţie, au un ceva trist al lor, un rest de pui mâncat la lumânare, o creastă albă plutind într-o zeamă tulbure, un tată sugând căpăţâna puiului crăpată uşor pe un fund de lemn, zgomotul suptului măduvei dintr-un oscior prăpădit, nişte gheare zdrenţuite ieşind din oala cu ciorbă.

  Puiul lipsit de tot ce e mai bun, o hrană pentru săraci, ca o pedeapsă că s-au născut la marginea lumii.
  O ploaie de toamnă se abate, din senin, asupra cozii. „Ca la un semn, mii de pungi negre s-au ridicat deasupra capetelor“.

   O imagine apocaliptică. Ce a distrus comunismul în noi?

  Grea întrebare pentru mine! Nu pot să generalizez, cred că se poate discuta de la caz la caz. Ştiu doar că, după Revoluţie, eu mă simţeam inferior când întâlneam oameni crescuţi în capitalism.

  Ei vorbeau tare, aveau spatele drept şi erau foate siguri pe ei. Noi şopteam, stăteam cocoşaţi şi ne îndoiam şi de noi înşine, şi de ceilalţi.  

  E debutul tău în proză. Vei continua să scrii?

  Îmi doresc să scriu în continuare. Am şi câteva idei pentru viitoare cărţi, dar încă o aştept pe aceea care să mă seducă iremediabil. Simt că e pe-aproape.

  Ce cărţi te-au fascinat de-a lungul timpului? Cine e pentru tine Scriitorul cu majusculă?

  Sunt mai multe. “Un veac de singurătate” (Gabriel Garcia Marquez) şi „Raport către El Greco” (Nikos Kazantzakis) sunt numai două de care îmi amintesc în acest moment.

  Marquez este pentru mine, acum, Scriitorul. Simt scriitura lui, îmi umblă prin sânge. Spun acum, pentru că mai am mulţi scriitori mari de descoperit şi nu se ştie ce nouă dragoste mă va încerca în viitor.

  Noi, românii, avem un Scriitor cu majusculă?

  Cred că avem mulţi scriitori buni, dar nu pot spune care dintre ei este Scriitorul. Eu l-am descoperit în ultimul timp pe Radu Aldulescu, scriitor care îmi place foarte mult. Scriitura lui Cărtărescu îmi place de asemenea. Acelaşi lucru pot spune şi despre Dan Lungu.

  Şi în literatura noastră am foarte multe de descoperit, aşa că probabil sunt mulţi scriitori foarte buni pe care nu-i menţionez aici nu pentru că nu mi-ar plăcea, dar pentru că nu am ajuns încă la ei.

  Ce aştepţi de la cititorii tăi?

  Să citească romanul aşa cum ar citi o femeie împlinită nişte scrisori vechi de la un fost iubit.

  Anunțuri

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s